Over RWM

The Royal Wind Music

Foto: Marco Borggreve

Twaalf jonge musici uit zeven verschillende landen spelen instrumentale muziek uit de 16e en 17e eeuw op een indrukwekkende verzameling van renaissanceblokfluiten. Samen vormen zij The Royal Wind Music, een ensemble dat al vanaf 1997 over de hele wereld een voortdurend groeiend publiek heeft weten te boeien. Het streven om muziek uit de Renaissance tot leven te brengen op een authentieke en toegankelijke manier leidt tot een programmering waarbij zelden gehoorde composities hun plek vinden tussen veel bekender repertoire. Alle muziek wordt uit het hoofd gespeeld, sinds 2010 zonder dirigent, en dat geeft de concerten van The Royal Wind Music door de intensieve communicatie op het podium ook een sterke band met het publiek.

Onder de huidige leden van het ensemble bevinden zich enkele van de begaafdste blokfluitisten van de nieuwe generatie uit Duitsland, Engeland, Finland, Hongarije, Nederland, Portugal en Spanje. Alle leden van The Royal Wind Music hebben een band met het Conservatorium van Amsterdam, waar het ensemble indertijd door Paul Leenhouts werd opgericht.

De instrumenten waarop The Royal Wind Music speelt, werden gebouwd door Adriana Breukink (Nederland) en Bob Marvin (Canada). Beiden baseerden zich voor hun instrumenten op de fluiten van Bassano in de collectie van het ‘Kunsthistorisches Museum’ in Wenen. De renaissanceblokfluiten van het ensemble lopen uiteen van een sopranino van niet meer dan 15 cm tot een drie meter lange sub-contrabasblokfluit die in 1998 op basis van renaissanc