Programma's

Nostre Maistre et Bon Père

Foto: Jasmin Peco

Meesters en gezellen in de muziek van de Renaissance

Dit programma volgt het spoor van de kostbare erfenissen van muzikaal vakmanschap die de grote meesters van de Renaissance over heel Europa doorgaven aan hun leerlingen. De verwerking van deze erfenissen bracht een wonderbaarlijk mooi repertoire voort dat varieert van het geestelijke tot het wereldlijke, van rijke kunstige weefsels van missen en motetten tot warmbloedige emotionele madrigalen en tot dansen en liederen met een levendig, vindingrijk en speels karakter.

Als je de sporen van deze nalatenschap volgt, raak je gefascineerd door de jnzinnige ontwikkeling van de renaissancemuziek gedurende meer dan twee eeuwen en door de talloze stilistische variaties, of het nu gaat om een motet, een cantus rmus-mis, parodie-mis, frottola, madrigaal, chanson, fantasia, of om een dans of een combinatie daarvan. In al die muziekvormen draagt elk werk de handtekening van zijn componist door de behandeling van de stemvoering. Wat het onderzoek extra interessant maakt, is het feit dat deze handtekeningen deel gingen uitmaken van verschillende lijnen in de relaties tussen meesters en leerlingen. Sommige meesters raakten internationaal bekend en hadden leerlingen uit allerlei landen, met als gevolg een vermenging van stijlen.

Muziek van Gilles Binchois, Jean Ockeghem, Jean Richafort, Giovanni Battista Buonamente, Johan Steffens, Claudio Monteverdi en anderen.

Concept, programma en arrangementen: Petri Arvo

Cosmography • Staalkaart van meerstemmigheid

Foto: Santiago Torralba

Een constellatie van Europese meesterwerken uit drie eeuwen

Kosmografie is de wetenschap die het heelal beschrijft, met alles dat er deel uitmaakt. Maar het woord kosmografie verwijst ook naar een visuele verbeelding van het heelal, en op gedetailleerdere schaal refereert het aan de informatiebronnen en beschrijvingen van kleinere stukjes van onze planeet. Zo werd bijvoorbeeld in 1637 een reisgids van Londen uitgegeven met de titel A carriers cosmography met onder meer informatie over overnachting en vervoer.

Tijdens de laatste vijftien jaar heeft The Royal Wind Music diverse muzikale werelden bezocht. A Cosmography of Polyphony brengt hoogtepunten uit deze verschillende werelden bij elkaar en presenteert een beeld van het complete muzikale universum van het ensemble. Het repertoire varieert chronologisch van de vroege Franco-Vlaamse polyfonie rond 1500 tot de ontroerende koraalbewerkingen van Johann Sebastian Bach, meer dan twee eeuwen later geschreven.

Uit het programma blijkt de fascinatie van The Royal Wind Music voor een groot scala aan muziekstijlen. Een van de specialiteiten van het