Over RWM

The Royal Wind Music

Foto: Eduardus Lee

Musici uit alle hoeken van de wereld spelen repertoire uit de gouden eeuw van de polyfonie op een indrukwekkende verzameling van renaissanceblokfluiten. Samen vormen zij The Royal Wind Music, een ensemble dat al vanaf 1997 over de hele wereld een voortdurend groeiend publiek heeft weten te boeien. Zij streven ernaar om muziek uit de Renaissance tot leven te brengen op een authentieke en toegankelijke manier. Alle muziek wordt uit het hoofd gespeeld en zonder dirigent, en dat geeft de concerten van The Royal Wind Music door de intensieve communicatie op het podium ook een sterke band met het publiek.

Alle leden van The Royal Wind Music hebben een band met het Conservatorium van Amsterdam, waar het ensemble indertijd door Paul Leenhouts werd opgericht.
De instrumenten waarop The Royal Wind Music speelt, werden gebouwd door Adriana Breukink (Nederland) en Bob Marvin (Canada). Beiden baseerden zich voor hun instrumenten op blokfluiten in de collectie van het ‘Kunsthistorisches Museum’ in Wenen. De renaissanceblokfluiten van het ensemble lopen uiteen van een sopranino van niet meer dan 15 cm tot een drie meter lange sub- contrabasblokfluit die in 1998 op basis van renaissanceprincipes werd ontworpen door Adriana Breukink, Winfried Hackl en Paul Leenhouts.

"Sopranino's lieten duizelingwekkende toonladders en ornamenten horen. De melodieën dansten als een wervelwind door de registers."

Ulrich Coppel
20 augustus 2016

The Royal Wind Music trad op in belangrijke zalen in heel Europa, en in de Verenigde Staten en Mexico. In Nederland stonden ze op prestigieuze podia, zoals het Concertgebouw en ‘Muziekgebouw aan
’t IJ’ in Amsterdam, ‘TivoliVredenburg’ in Utrecht, ‘De Doelen’ in Rotterdam, ‘De Philharmonie’ in Haarlem en ‘De Oosterpoort’ in Groningen. Ook trad de groep op tijdens belangrijke festivals in Nederland en daarbuiten, zoals tijdens het ‘Festival Oude Muziek’ in Utrecht, het festival ‘Musica Sacra Maastricht’, het festival 'Tage Alter Musik' in Regensburg, de ‘Berliner Tage für Alte Musik’, het ‘Greenwich International Early Music Festival’ in Londen en het ‘Boston Early Music Festival’ in de Verenigde Staten.

In de meer dan twintig jaar van zijn bestaan werd The Royal Wind Music op vele manieren onderscheiden. In maart 2006 won het de ‘Noorderkerk’-prijs in de finale van het ‘Vriendenkrans- concours’, een gezamenlijk initiatief van het Concertgebouw Amsterdam en het Concertgebouworkest. In 2009 en ook in 2011 kreeg de groep een tweejaarlijkse projectsubsidie toegekend door het ‘Fonds Podiumkunsten’. Het Prins Bernhard Fonds bood daarnaast financiële steun voor de aanschaf van nieuwe instrumenten. 

In de laatste jaren heeft The Royal Wind Music allerlei educatieve activiteiten ontwikkeld. ‘The Royal Wind Music Academy’ is een samenwerking met de blokfluitafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Alle workshops en educatieve concerten die kinderen en volwassenen toegang bieden tot de muziek van de Renaissance.

Het ensemble heeft ook een eigen festival: de Open Recorder Days Amsterdam (ORDA). Elke twee jaar brengt dit evenement honderden jonge blokfluitisten, volwassen amateurmusici, bouwers van instrumenten en muziekliefhebbers bij elkaar in Amsterdam. De zesde editie vond plaats in juli 2023 in het Conservatorium van Amsterdam.

The Royal Wind Music bracht tot dusver tien cd’s uit, op de labels Lindoro en Pan Classics. Hun meest recente album The Orange Tree Courtyard werd uitgebracht in 2023 door Pan Classics. Op hun gezamenlijke album Gratia Plena (2023), laten The Royal Wind Music en vocaal ensemble Psallentes (o.l.v. Hendrik Vanden Abeele) zich inspireren door de Annunciatie van Hans Memling in het Metropolitan Museum in New York.

Paul Leenhouts, leader 1997-2010

Current members | Huidige leden

Schrijf U in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Vul uw e-mail adres het veld hieronder en druk op "versturen".