Over RWM

The Royal Wind Music

Foto: Marco Borggreve

Musici uit alle hoeken van de wereld spelen repertoire uit de gouden eeuw van de polyfonie op een indrukwekkende verzameling van renaissanceblokfluiten. Samen vormen zij The Royal Wind Music, een ensemble dat al vanaf 1997 over de hele wereld een voortdurend groeiend publiek heeft weten te boeien. Zij streven ernaar om muziek uit de Renaissance tot leven te brengen op een authentieke en toegankelijke manier. Alle muziek wordt uit het hoofd gespeeld en zonder dirigent, en dat geeft de concerten van The Royal Wind Music door de intensieve communicatie op het podium ook een sterke band met het publiek.

Alle leden van The Royal Wind Music hebben een band met het Conservatorium van Amsterdam, waar het ensemble indertijd door Paul Leenhouts werd opgericht.

De instrumenten waarop The Royal Wind Music speelt, werden gebouwd door Adriana Breukink (Nederland) en Bob Marvin (Canada). Beiden baseerden zich voor hun instrumenten op blokfluiten in de collectie van het ‘Kunsthistorisches Museum’ in Wenen. De renaissanceblokfluiten van het ensemble lopen uiteen van een sopranino van niet meer dan 15 cm tot een drie meter lange sub-contrabasblokfluit die in 1998 op basis van renaissanceprincipes werd ontworpen door Adriana Breukink, Winfried Hackl en Paul Leenhouts.

"Sopranino's lieten duizelingwekkende toonladders en ornamenten horen. De melodieën dansten als een wervelwind door de registers."

Ulrich Coppel
20 augustus 2016

The Royal Wind Music trad op in belangrijke zalen in heel Europa, en in de Verenigde Staten en Mexico. In Nederland stonden ze op prestigieuze podia, zoals het Concertgebouw en ‘Muziekgebouw aan ’t IJ’ in Amsterdam, ‘Muziekcentrum Vredenburg’ in Utrecht, ‘De Doelen’ in Rotterdam, ‘De Philharmonie’ in Haarlem en ‘De Oosterpoort’ in Groningen. Ook trad de groep op tijdens belangrijke festivals in Nederland en daarbuiten, zoals tijdens het ‘Festival Oude Muziek’ in Utrecht, het festival ‘Musica Sacra Maastricht’, de ‘Berliner Tage für Alte Musik’, het ‘Greenwich International Early Music Festival’ in Londen en het ‘Boston Early Music Festival’ in de Verenigde Staten.

In de meer dan twintig jaar van zijn bestaan werd The Royal Wind Music op vele manieren onderscheiden. In maart 2006 won het de ‘Noorderkerk’-prijs in de finale van het ‘Vriendenkrans-concours’, een gezamenlijk initiatief van het Concertgebouw Amsterdam en het Concertgebouworkest. In 2009 en ook in 2011 kreeg de groep een tweejaarlijkse projectsubsidie toegekend door het ‘Fonds Podiumkunsten’. Het Prins Bernhard Fonds bood daarnaast financiële steun voor de aanschaf van nieuwe instrumenten.

In de laatste jaren heeft The Royal Wind Music allerlei educatieve activiteiten ontwikkeld voor heel uiteenlopende doelgroepen, zowel voor kinderen als voor volwassen amateurs en zeker ook voor professionele blokfluitisten. Zo begon het ensemble vanaf september 2011 een samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam in ‘The Royal Wind Academy’ een reeks workshops over het uitvoeren van renaissancemuziek op consort-blokfluiten. In die educatieve opzet hoort ook de samenwerking met verschillende Nederlandse muziekscholen, met workshops en educatieve concerten die kinderen en volwassenen toegang bieden tot de muziek van de Renaissance. Hoogtepunt van deze activiteiten tot nu toe was de organisatie van de Open Recorder Days Amsterdam (ORDA). De eerste drie edities van dit succesvolle vierdaagse festival met concours brachten in 2012, 2015 en 2017 honderden jonge blokfluitisten, volwassen amateurmusici, bouwers van instrumenten en muziekliefhebbers bij elkaar.

The Royal Wind Music bracht tot dusver acht cd’s uit, de eerste zeven bij het Spaanse label Lindoro en de meest recente, Cosmography of Polyphony, bij Pan Classics. In 2020 verschijnt Gratia Plena, waarin The Royal Wind Music en vocaal ensemble Psallentes (o.l.v. Hendrik Vanden Abeele) zich laten inspireren door de Annunciatie van Hans Memling in het Metropolitan Museum in New York. 

Paul Leenhouts, leader 1997-2010

Current members | Huidige leden

Schrijf U in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Vul uw e-mail adres het veld hieronder en druk op "versturen".