Programma's

Lamentation and Celebration

Foto: Michael Vogl

Magistrale versierkunst en melodische innovatie uit de 16e eeuw

Beschikbaar vanaf oktober 2025

Stap in de wereld van de Renaissance-muziek, waar een levendige uitwisseling van melodieën plaatvond tussen hoven en kerken in heel Europa. In de zestiende en vroege zeventiende eeuw vonden seculiere chansons en madrigalen soms een nieuw leven in de kerkelijke muziek, dankzij de kunst van de parodiemissen; nieuwe composities die bestaande polyfone werken omvormden tot verrassend nieuwe creaties.

Een van de meest geliefde voorbeelden van deze praktijk is Josquin des Prez’s Mille Regretz, een ontroerend chanson dat het hart van koning Karel I van Spanje veroverde. Deze vierstemmige meesterzetting inspireerde veel musici tot nieuwe composities, onder andere Morales, Gombert en de vihuela-virtuoos Luis de Narváez. De overdracht van deze melodieën gebeurde ook via ‘mondelinge' tradities, zoals de improvisaties en diminuties van componisten als Rognoni en Dalla Casa. Deze praktijken wijzen op een zeer levendige cultuur van spontane muzikale expressie.

Het nieuwe programma van The Royal Wind Music brengt deze historische melodieën tot leven, en combineert ze met twee hedendaagse reflecties: een nieuwe compositie van Raivis Misjuns en een improvisatie geïnspireerd door Renaissance-technieken. Deze nieuwe werken eren het verleden, terwijl ze de blijvende kracht van imitatie en variatie in de hedendaagse muziek benadrukken. Naast de bestaande versierkunst zal het ensemble ook eigen diminuties uitvoeren op 16e-eeuwse madrigalen, en zo nieuw leven in deze tijdloze melodieën blazen.

Met werken van Palestrina, Josquin, Cabezón, De Rore en Lassus wordt dit concert een onvergetelijke reis van eenvoudige melodieën naar verfijnde polyfone meesterwerken. Ga met ons mee, en vier de muziek uit het verleden, heden en de toekomst—een ervaring die inspireert en betovert!

Muziek van Josquin, Gombert, Attaingnant, de Rore, Frescobaldi, Palestrina en anderen

Programma, concept en arrangementen: Hester Groenleer en Anna Stegmann

Portret van Albrecht Dürer

Albrecht Dürer: Zelfportret (1500)

Een muzikale biografie van de meester (1471–1528)

2021 markeerde de 550e verjaardag van Albrecht Dürer, een van de grootste kunstenaars uit de renaissance. Wij volgen zijn voetsporen vanuit zijn geboortestad Neurenberg naar Italië en naar de Nederlanden en spelen muziek die thematisch verbonden is met enkele van zijn werken.

Op het programma staat onder andere muziek uit de kring van de Habsburgse keizer Maximiliaan I, een van de belangrijkste opdrachtgevers van Dürer, en composities uitgegeven in Neurenberg en Venetië. Enkele werken van Dürer, zoals Melencolia IBiddende handen en zijn zelfportretten verbinden we aan composities die even indrukwekkend zijn als Dürers eigen werken.

Programma, concept, arrangementen en diminuties: María Martínez Ayerza

De Orpheus van Amsterdam

Meesterwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck

Als er één enkele naam uit de muziekgeschiedenis van de Noordelijke Nederlanden moet worden vermeld die in het collectieve geheugen is geprent, dan is dit zonder enige twijfel die van Jan Pieterszoon Sweelinck, componist van een indrukwekkend oeuvre vocale en instrumentale werken van uitzonderlijk hoog niveau. Terecht geroemd als de ‘Orpheus van Amsterdam’ bezorgt hij tot op heden de Nederlandse hoofdstad, waar hij tussen 1577 en 1621 ononderbroken als organist verbonden was aan de Oude Kerk, een uitzonderlijke én verdiende eer.

Dankzij de bloeiende muziekuitgeverijen genoten zijn vocale werken een brede verspreiding. Maar zijn klaviermuziek overleefde alleen in manuscript, wat aantoont dat dit repertoire nog steeds werd overschaduwd door vocale muziek. Maar dankzij Sweelincks faam als docent in binnen- en buitenland en natuurlijk door de uitzonderlijke kwaliteit van zijn werk, werd instrumentale muziek in het algemeen steeds belangrijker; het was het begin van een triomfantelijke vooruitgang die tot in de zeventiende eeuw zou voortduren. (Ignace Bossuyt)

The Royal Wind Music laat de muziek van de beroemdste componist van Nederland klinken zoals het nog nooit eerder klonk, maar tegelijkertijd misschien wel zoals het altijd is geklonken: het ensemble wordt vaak vergeleken met een wandelend orgel, en de pijpen van het 'Sweelinckorgel' in de Oude Kerk zijn ons ideaal voor zijn prachtige klavierwerken. Sweelincks vocale repertoire, voornamelijk fantastische versies van psalmen, worden opgeluisterd door een vocaal kwartet (optie), dat samen met The Royal Wind Music de muziek op een heel bijzondere manier tot leven brengt

The Royal Wind Music heeft voor het label Pan Classics een cd-opname gemaakt van dit programma, die in oktober 2024 uitgebracht werd.

11 blokfluitisten en (optioneel) vocaalkwartet

Concept, programma en arrangementen: Hester Groenleer

Gratia Plena

Hans Memling: Annunciatie (1482)

Muziek rondom de Annunciatie (1482) van Hans Memling

Met Psallentes onder leiding van Hendrik Vanden Abeele

Twee unieke ensembles met een gedeelde passie voor polyfonie bundelen hun krachten voor een bijzonder samenwerkingsproject. De vrouwenstemmen van Psallentes smelten samen met de volle en kleurrijke harmonieën van The Royal Wind Music in een hommage aan de prachtige Annunciatie (1482) van Hans Memling (1430–1494) uit de collectie van het Metropolitan Museum, New York. 

Gratia Plena maakt deel uit van het grote project To Memling, een initiatief van Hendrik Vanden Abeele waarbij elk schilderij van de meester uitgangspunt is voor een concertprogramma. In Gratia Plena hoort u veel muziek die verbonden is met María, de centrale figuur als hemelse koningin, eeuwige maagd, moeder van God. De aankondiging gebeurt in een huiskamer met rijk meubilair, zoals die zou passen bij een vermogende familie in het Brugge van de vijftiende eeuw. Daarom hoort u ook chansons van Compère, Dufay en Van Ghizeghem die dagelijks tussen zulke muren klonken en een thematisch verband hebben met Maria. 

The Royal Wind Music en Psallentes hebben voor het label Le Bricoleur een cd-opname gemaakt van Gratia Plena, die in maart 2023 uitgebracht werd. 

Gregoriaanse sequensen uit Brugge (1506) en polyfonie van onder anderen Antonio de Cabezón, Loyset Compère, Guillaume Dufay, Jean Mouton en Jacob Obrecht.

Programma en concept: Hendrik Vanden Abeele, Petri Arvo, María Martínez Ayerza en Hester Groenleer

De sinaasappelhof

Kathedraal van Sevilla

Renaissancemuziek in en om de kathedraal van Sevilla

Op 8 maart 1401 besloot de kerkelijke leiding van Sevilla een nieuwe kathedraal te bouwen op de plek van de voormalige hoofdmoskee. De ambitie werd overduidelijk neergeschreven: "een gebouw, zo groot dat komende generaties ons voor gek verklaren". Dit is zeker gelukt: de kathedraal van Santa María is al zeshonderd jaar het stralend middelpunt van de stad en is ook nu nog de derde grootste christelijke kerk in heel Europa. Zoals alle kathedralen draagt het gebouw ook tekenen van de geschiedenis in zich, tekenen van de kunst en het leven van de stad door de eeuwen heen.

Enkele delen van de oude moskee werden behouden, waaronder de voorhof, de Patio de los Naranjos of Sinaasappelhof. Hier, onder de frisse schaduw van de bomen, begint een muzikale wandeling door de kathedraal. Onderweg passeren we onder andere het retabel met een dertiende-eeuws beeld van María, de Virgen de la Sede, een zestiende-eeuwse muzieklessenaar waarop een instrumentaal kwintet is afgebeeld,  het graf van Hernando de Colón, zoon van Columbus en fervent verzamelaar van onder andere prachtige liedboeken... En als wij verder lopen naar de kapittelzaal, komen wij daar vihuela-meester en priester Francisco de Mudarra tegen. 

The Royal Wind Music heeft voor het label Pan Classics een cd-opname gemaakt van de Sinaasappelhof, die in april 2023 uitgebracht werd.

Geestelijke muziek van Francisco de Peñalosa, Pedro de Escobar, Cristóbal de Morales, Francisco Guerrero en Alonso Lobo. Wereldlijke muziek van Juan Vásquez, Miguel de Fuenllana en Alonso de Mudarra.

Programma, concept, arrangementen en versieringen: María Martínez Ayerza

Maarten Altena: Consort Music

Een bijzondere hedendaagse compositie afgewisseld met Renaissancemuziek

De bijzondere klank van The Royal Wind Music heeft de aandacht getrokken van een aantal hedendaagse componisten. In 2012 speelde het ensemble de premiére van het werk Ontkooid voor 13 kleine blokfluiten en orgel van Merlijn Twaalfhoven in het Amsterdamse Orgelpark, samen met organist Matthias Havinga.

In 2013 is een bijzonder werk ontstaan in samenwerking met Maarten Altena. Consort Music duurt ongeveer 30 minuten en is verdeeld in vier delen, die prima te combineren zijn met een selectie uit andere programma's naar keuze. 

Altena beschrijft zijn werk:

In november 2012 zag ik The Royal Wind Music op de televisie, met een donker en tegelijkertijd heel helder en fraai werk van Cyprien de Rore.

Het lumineuze zoemen en de soms bijna elektronische klank van de groep prikkelden mijn fantasie: misschien kon ik zelf ooit iets voor RWM schrijven, waarbij ik dat ‘lumineuze zoemen’ als uitgangspunt zou gebruiken.

Door tussenkomst van onze gemeenschappelijke vriend, Walter van Hauwe, leerden RWM en ik elkaar kennen en kreeg ik de opdracht een stuk voor ze te schrijven.

Het resultaat is Consort Music. Een vierdelige compositie waarin monodie een belangrijke rol speelt. Zo worden er met verschillende, steeds wisselende instrumenten unisono lange melodische lijnen gespeeld, en klinkt er soms door ritmische accenten een soort tegenstem , die af en toe ook een zelfstandig leven gaat leiden. En het zoemen is heel letterlijk genomen als een denkbeeldig elektrisch orgel begint te fluisteren.

Schrijf U in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Vul uw e-mail adres het veld hieronder en druk op "versturen".