Programma's

De Orpheus van Amsterdam

Meesterwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck

Als er één enkele naam uit de muziekgeschiedenis van de Noordelijke Nederlanden moet worden vermeld die in het collectieve geheugen is geprent, dan is dit zonder enige twijfel die van Jan Pieterszoon Sweelinck, componist van een indrukwekkend oeuvre vocale en instrumentale werken van uitzonderlijk hoog niveau. Terecht geroemd als de ‘Orpheus van Amsterdam’ bezorgt hij tot op heden de Nederlandse hoofdstad, waar hij tussen 1577 en 1621 ononderbroken als organist verbonden was aan de Oude Kerk, een uitzonderlijke én verdiende eer.

Dankzij de bloeiende muziekuitgeverijen genoten zijn vocale werken een brede verspreiding. Maar zijn klaviermuziek overleefde alleen in manuscript, wat aantoont dat dit repertoire nog steeds werd overschaduwd door vocale muziek. Maar dankzij Sweelincks faam als docent in binnen- en buitenland en natuurlijk door de uitzonderlijke kwaliteit van zijn werk, werd instrumentale muziek in het algemeen steeds belangrijker; het was het begin van een triomfantelijke vooruitgang die tot in de zeventiende eeuw zou voortduren. (Ignace Bossuyt)

The Royal Wind Music laat de muziek van de beroemdste componist van Nederland klinken zoals het nog nooit eerder klonk, maar tegelijkertijd misschien wel zoals het altijd is geklonken: het ensemble wordt vaak vergeleken met een wandelend orgel, en de pijpen van het 'Sweelinckorgel' in de Oude Kerk zijn ons ideaal voor zijn prachtige klavierwerken. Sweelincks vocale repertoire, voornamelijk fantastische versies van psalmen, worden opgeluisterd door een vocaal kwartet (optie), dat samen met The Royal Wind Music de muziek op een heel bijzondere manier tot leven brengt.

11 blokfluitisten en (optioneel) vocaalkwartet

Concept, programma en arrangementen: Hester Groenleer

Portret van Albrecht Dürer

Albrecht Dürer: Zelfportret (1500)

Een muzikale biografie van de meester (1471–1528)

Beschikbaar vanaf het voorjaar 2023

2021 markeerde de 550e verjaardag van Albrecht Dürer, een van de grootste kunstenaars uit de renaissance. Wij volgen zijn voetsporen vanuit zijn geboortestad Neurenberg naar Italië en naar de Nederlanden en spelen muziek die thematisch verbonden is met enkele van zijn werken.

Op het programma staat onder andere muziek uit de kring van de Habsburgse keizer Maximiliaan I, een van de belangrijkste opdrachtgevers van Dürer, en composities uitgegeven in Neurenberg en Venetië. Enkele werken van Dürer, zoals Melencolia IBiddende handen en zijn zelfportretten verbinden we aan composities die even indrukwekkend zijn als Dürers eigen werken.

Programma, concept, arrangementen en diminuties: María Martínez Ayerza

Gratia Plena

Hans Memling: Annunciatie (1482)

Muziek rondom de Annunciatie (1482) van Hans Memling

Met Psallentes onder leiding van Hendrik Vanden Abeele

Twee unieke ensembles met een gedeelde passie voor polyfonie bundelen hun krachten voor een bijzonder samenwerkingsproject. De vrouwenstemmen van Psallentes smelten samen met de volle en kleurrijke harmonieën van The Royal Wind Music in een hommage aan de prachtige Annunciatie (1482) van Hans Memling (1430–1494) uit de collectie van het Metropolitan Museum, New York. 

Gratia Plena maakt deel uit van het grote project To Memling, een initiatief van Hendrik Vanden Abeele waarbij elk schilderij van de meester uitgangspunt is voor een concertprogramma. In Gratia Plena hoort u veel muziek die verbonden is met María, de centrale figuur als hemelse koningin, eeuwige maagd, moeder van God. De aankondiging gebeurt in een huiskamer met rijk meubilair, zoals die zou passen bij een vermogende familie in het Brugge van de vijftiende eeuw. Daarom hoort u ook chansons van Compère, Dufay en Van Ghizeghem die dagelijks tussen zulke muren klonken en een thematisch verband hebben met Maria. 

The Royal Wind Music en Psallentes hebben voor het label Le Bricoleur een cd-opname gemaakt van Gratia Plena, die in maart 2023 uitgebracht wordt. 

Gregoriaanse sequensen uit Brugge (1506) en polyfonie van onder anderen Antonio de Cabezón, Loyset Compère, Guillaume Dufay, Jean Mouton en Jacob Obrecht.

Programma en concept: Hendrik Vanden Abeele, Petri Arvo, María Martínez Ayerza en Hester Groenleer

Familieconcert: Topstukken & Kopstukken

Foto: Yatho Photography

Meesterlijke muziek door The Royal Wind Music en publiek

The Royal Wind Music presenteert een familieprogramma waarin kinderen en hun families een actieve rol krijgen. In Topstukken & Kopstukken volgen we Tobias Top van 8 jaar, hij heeft net een nieuwe blokfluit en ontdekt dat hij daarmee met vogels en alle dieren om hen heen kan communiceren. Met zijn kopstuk maakt hij topstukken samen met The Royal Wind Music en de zaal. Doe je mee? Word de ritmesectie, maak een spannend klankstuk, dirigeer The Royal Wind Music en speel mee!

Kinderen zonder blokfluitervaring en eerste- en tweedejaars leerlingen worden met hun blokfluit verwacht. Er is dan een korte workshop waarin we de activiteiten van het concert alvast oefenen. Jullie worden de sterren van de voorstelling!

Traditionele muziek, soundscapes en werken van Bach, Ferrabosco, Holborne, Mozart, Piazzola en anderen
Arrangementen van Paul Leenhouts, Hester Groenleer en María Martínez Ayerza
Tekeningen: Miriam Bouwens
Programma en presentatie: Hester Groenleer

De sinaasappelhof

Kathedraal van Sevilla

Renaissancemuziek in en om de kathedraal van Sevilla

Op 8 maart 1401 besloot de kerkelijke leiding van Sevilla een nieuwe kathedraal te bouwen op de plek van de voormalige hoofdmoskee. De ambitie werd overduidelijk neergeschreven: "een gebouw, zo groot dat komende generaties ons voor gek verklaren". Dit is zeker gelukt: de kathedraal van Santa María is al zeshonderd jaar het stralend middelpunt van de stad en is ook nu nog de derde grootste christelijke kerk in heel Europa. Zoals alle kathedralen draagt het gebouw ook tekenen van de geschiedenis in zich, tekenen van de kunst en het leven van de stad door de eeuwen heen.

Enkele delen van de oude moskee werden behouden, waaronder de voorhof, de Patio de los Naranjos of Sinaasappelhof. Hier, onder de frisse schaduw van de bomen, begint een muzikale wandeling door de kathedraal. Onderweg passeren we onder andere het retabel met een dertiende-eeuws beeld van María, de Virgen de la Sede, een zestiende-eeuwse muzieklessenaar waarop een instrumentaal kwintet is afgebeeld,  het graf van Hernando de Colón, zoon van Columbus en fervent verzamelaar van onder andere prachtige liedboeken... En als wij verder lopen naar de kapittelzaal, komen wij daar vihuela-meester en priester Francisco de Mudarra tegen. 

Geestelijke muziek van Francisco de Peñalosa, Pedro de Escobar, Cristóbal de Morales, Francisco Guerrero en Alonso Lobo. Wereldlijke muziek van Juan Vásquez, Miguel de Fuenllana en Alonso de Mudarra.

Programma, concept, arrangementen en versieringen: María Martínez Ayerza

Nostre Maistre et Bon Père

Foto: Marco Borggreve

Meesters en gezellen in de muziek van de Renaissance

Dit programma volgt het spoor van de kostbare erfenissen van muzikaal vakmanschap die de grote meesters van de Renaissance over heel Europa doorgaven aan hun leerlingen. De verwerking van deze erfenissen bracht een wonderbaarlijk mooi repertoire voort dat varieert van het geestelijke tot het wereldlijke, van rijke kunstige weefsels van missen en motetten tot warmbloedige emotionele madrigalen en tot dansen en liederen met een levendig, vindingrijk en speels karakter.

Als je de sporen van deze nalatenschap volgt, raak je gefascineerd door de fijnzinnige ontwikkeling van de renaissancemuziek gedurende meer dan twee eeuwen en door de talloze stilistische variaties, of het nu gaat om een motet, een cantus firmus-mis, parodie-mis, frottola, madrigaal, chanson, fantasia, of om een dans of een combinatie daarvan. In al die muziekvormen draagt elk werk de handtekening van zijn componist door de behandeling van de stemvoering. Wat het onderzoek extra interessant maakt, is het feit dat deze handtekeningen deel gingen uitmaken van verschillende lijnen in de relaties tussen meesters en leerlingen. Sommige meesters raakten internationaal bekend en hadden leerlingen uit allerlei landen, met als gevolg een vermenging van stijlen.

Muziek van Gilles Binchois, Jean Ockeghem, Jean Richafort, Giovanni Battista Buonamente, Johan Steffens, Claudio Monteverdi en anderen.

Concept, programma en arrangementen: Petri Arvo

Maarten Altena: Consort Music

Een bijzondere hedendaagse compositie afgewisseld met Renaissancemuziek

De bijzondere klank van The Royal Wind Music heeft de aandacht getrokken van een aantal hedendaagse componisten. In 2012 speelde het ensemble de premiére van het werk Ontkooid voor 13 kleine blokfluiten en orgel van Merlijn Twaalfhoven in het Amsterdamse Orgelpark, samen met organist Matthias Havinga.

In 2013 is een bijzonder werk ontstaan in samenwerking met Maarten Altena. Consort Music duurt ongeveer 30 minuten en is verdeeld in vier delen, die prima te combineren zijn met een selectie uit onze programma's Pourquoy non? of A Cosmography of Polyphony. 

Altena beschrijft zijn werk:

In november 2012 zag ik The Royal Wind Music op de televisie, met een donker en tegelijkertijd heel helder en fraai werk van Cyprien de Rore.

Het lumineuze zoemen en de soms bijna elektronische klank van de groep prikkelden mijn fantasie: misschien kon ik zelf ooit iets voor RWM schrijven, waarbij ik dat ‘lumineuze zoemen’ als uitgangspunt zou gebruiken.

Door tussenkomst van onze gemeenschappelijke vriend, Walter van Hauwe, leerden RWM en ik elkaar kennen en kreeg ik de opdracht een stuk voor ze te schrijven.

Het resultaat is Consort Music. Een vierdelige compositie waarin monodie een belangrijke rol speelt. Zo worden er met verschillende, steeds wisselende instrumenten unisono lange melodische lijnen gespeeld, en klinkt er soms door ritmische accenten een soort tegenstem , die af en toe ook een zelfstandig leven gaat leiden. En het zoemen is heel letterlijk genomen als een denkbeeldig elektrisch orgel begint te fluisteren.

Schrijf U in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Vul uw e-mail adres het veld hieronder en druk op "versturen".