Pers

Koninklijke klankbelevenis

21 augustus 2016

Review of the concert 'Cosmography'
St. Nikolaus, Wolbeck-Münster (Germany) - 20 August 2016

Summerwinds Münsterland

Wie het lukt honderden bezoekers naar een blokfluitconcert te lokken heeft het goed voor elkaar. Zoals bij het "summerwinds" concert op zaterdagavond in de tot de laatste stoel uitverkochte St. Nikolaus kerk in Wolbeck. Talloze stoelen moesten zelfs nog worden bijgezet.

Onder de programmatitel "Cosmography" gaven de 12 musici een concert van absolute topklasse - een concert met uitsluitend Renaissance en barokmuziek. Sopranino's lieten duizelingwekkende toonladders en ornamenten horen. De melodieën dansten als een wervelwind door de registers. Maar dat een monster in de vorm van een drie meter lange subcontrabas-blokfluit deze verbazingwekkende virtuositeit ook nog beantwoordde, en dat de op deze manier ontstane dialogen altijd opgetogen en licht klonken, dat deed de luisteraars versteld staan.

De uit meerdere landen afkomstige musici, die elkaar in 1997 aan het Conservatorium van Amsterdam ontmoetten, wisselden voortdurend van een stem.

In de tutti-delen leek de klank van The Royal Wind Music niet zelden opvallend als die van een orgel. En hoe! Met de voor hun speciaal gebouwde verzameling van renaissanceblokfluiten, creë